Založ si blog

Aj obete násilnej smrti majú nejaké tie preferencie?

Stalo sa v našej domácnosti takmer pravidlom pozerať na televízne spravodajstvo pri obede. Z ponuky udalostí dňa dominuje krátkozraký stručný obsah, kde nám pečlivo prestrihajú nahliadnutie do politicko – spoločenského života, a na neuverenie pomernú väčšinu zaberá čierna kronika. Takpovediac som si zvykla na tunajší reštriktívny pohľad na informácie a už spravidla ani nevyhľadávam súkromnú televíznu stanicu známeho talianskeho milionára, majiteľa periodík, tiež aj komika a sukničkára v jednom, lebo by mi praskli nervy.

Tiež som si privykla, že odkedy zasadol na Vatikánsky stolec Pápež František, televízne kamery sú mu nepretržite v pätách. Trochu síce upadol ten prehnaný interes, ale iba trochu lebo náš ľud si ho zamiloval a chce vedieť o každom jeho kroku. Nie je tak dávno čo sa Pápež vyjadril s poľutovaním na margo zabitých rehoľníkov a dal do popredia tých, čo zomierajú v kauze pre kresťanskú vieru. Táto fráza mi nejak zostala nestrávená v žalúdku, priznám sa.

Nespočítané dni a mesiace čo svetom tiahnú zvesti o vojnových roztržkách. Tuná celkovo ignorujú zomierajúcich na Ukrajine a skutočne informujú ledabolo ak o situácií vôbec informujú. To sa týkalo aj bývalého konfliktu na území Líbie, aj keď Taliansko stratilo v tejto zóne ekonomické výhody v rámci lacnej pracovnej sily. A najnovšie, jeden týždeň naše „pravdivé média“ pochovávajú Izrael bez pardonu a v ďalšom týždni sa tvária, že bojujú proti moslimským fundamentalistom v Sýrií! Národy sa zmietajú v konflikte v mene vždy niekoho a niečoho a nie je žiadna hanba bezočivo pridať aj náš „like“. Koniec koncov žijeme predsa v dobe, kde sa nezdráha použiť zbrane proti bezbrannému civilnému obyvateľstvu v rámci nastolenia tzv. poslušnej demokracie alebo ekonomických požiadaviek známych veľmocí!

Ja nerobím rozdiel v tom, kto mi je viac sympatický, ak zomrel násilnou smrťou! Súcitím s každým jednotlivcom a národom, ktorý sa nachádza vo vojnovej prestrelke. Neviem si vyobraziť ani vo sne, že by som mohla byť raz na ich mieste. Súcitim hlavne so ženami a deťmi pretože sú vystavení denno – denne brutálnemu násiliu a zápasia o holé životy.

Nemám nič proti rehoľníkom, ktorí padli do rúk vražednej smrti! Len mám vždy na mysli, že v krajinách tretieho sveta a nielen nie je život ružová prechádzka, ale je to eden extrémnej chudoby, násilnosti, sexuálnej zvrhlosti a detskej prostitúcie! Koľké rodiny sú životne viazané predajom svojich detí, aby prežili!

Ako môže byť prijateľné rozdeliť utrpenie, strach, bolesť a násilnú smrť podľa sympatie k národu alebo náboženského vyznania, kto nám stojí viac za poľutovanie a kto nie! Už sme sa zvykli deliť podľa farby pleti, náboženstva, bankového konta, tiež podľa krásy a štýlového oblečenia. Nikdy však nepochopím, prečo sme sa stali vhodní adepti naletieť na lep politickým a finančným machináciám mocnárov sveta!

A nemôžem uveriť, že ľudský tvor v našom údajne pokrokovom storočí, dokáže bez mihnutia oka fyzicky zmrzačiť a vraždiť… Predpokladám že sú na vine počítačové hry, ktoré spočívajú v zahubení čo najväčšieho počtu životov? Alebo je na vine prílišné pozeranie na brutálne filmy, kde krv tečie ako voda v potoku? Bude na vine naša ordinárna fádna existencia, ktorá sa nanajvýš potýka iba s neprajným susedom, s falošným priateľom, nespravodlivým šéfom v zamestnaní?

Keby všetci veriaci rozličného náboženstva a aj ateisti prehodnotili každý skutok so skrúšenosťou a poznaním, že všetko zlé čo sme vykonali na koži blížnych sa nedá vrátiť späť, ľudstvo by nepotrebovalo mať pohnútky vyrábať a tobôž používať zbrane!

„Vezmite vankúš, urobte v ňom otvor a vyprázdnite všetko perie z vysokej skaly, potom si dajte tú námahu a vráťte všetko naspäť do pôvodného stavu“…

Nemožné, však?

„Civilné obete“ v Sýrií sú pre roztlieskavačov len „kolaterálne straty“. .. .? !

12.04.2017

Nepochybujem, že mnohí roztlieskavači sa spoliehali, že tam v tej „Sýrií“ to vlastne iba „čistia“ od teroristov… Túto idylku im z času na čas kazilo publikovanie správ z vojnovej oblasti od organizácií #ONU, #UNICEF, #UNHCR a od kadejakých úplne zbytočných a pre nich nedôveryhodných #ONLUS. Ešteže sú! Doposiaľ sa vo veci angažovali a naďalej sa [...]

Sexuálne obťažovanie je každodenný chlebík na Facebooku

19.08.2016

Pred časom som dala na môj Facebookový profil snímok z ranej mladosti. Nemyslite si o mne, že patrím k tým, čo publikujú každú hodinu svoje autoportréty, iba sem tam vyvesím nejaké to osobné foto. S údivom som však sledovala, ako sa mi dostalo tej cti a zažila som to, čo zrejme prežíva veľa dievčat a žien, a tiež mi je jasné, že mnohé dámy sa tým vôbec ani [...]

Ťažko chorí a bezvládní sú vydedenci tejto krajiny!

25.09.2015

Po „Zamatovom prevrate“ si každá vláda nasledovne rok po roku zvolila cestu, zaťaženia peňaženky svojich občanov a tiež v rámci údajného prisvojovania si moderného modelu zdravotníctva, podľa vyspelých, západných susedov. No model, ako model, až na to že mi to skôr pripadá, ako systém výpalníctva, úžerníctva, korupcie, protekcionárstva, proste jedna mafia! Veď [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 29566x
Priemerná čítanosť článkov: 2464x

Autor blogu

Kategórie