„Civilné obete“ v Sýrií sú pre roztlieskavačov len „kolaterálne straty“. .. .? !

12. apríla 2017, ciernalabut, Nezaradené

Nepochybujem, že mnohí roztlieskavači sa spoliehali, že tam v tej „Sýrií“ to vlastne iba „čistia“ od teroristov…

Túto idylku im z času na čas kazilo publikovanie správ z vojnovej oblasti od organizácií #ONU, #UNICEF, #UNHCR a od kadejakých úplne zbytočných a pre nich nedôveryhodných #ONLUS.

Ešteže sú! Doposiaľ sa vo veci angažovali a naďalej sa venujú aj halda radových ľudí, bez jediného zaváhania. Stali sa doslovne „anjelmi“, kde je umožnený prístup a odštartovali „zbierky“, dopravujú teplé oblečenie, potraviny, deky. Lenže aj to je stále málo.

Správa o situácií v Sýrií #UNHCR odhaduje na päť miliónov utečencov, z toho osem miliónov prišlo o teplo rodinného zázemia a tí sa nachádzajú stále na území krajiny.

Dlhotrvajúci už 7 – ročný vojnový konflikt podľa posledných správ si vyžiadal 470.000 mŕtvych, z toho 24.000 sú detské obete. Do toho sa však nerátajú ťažko zranené, na celý život zmrzačené a psychicky zruinované deti. Čísla neevidujú presný počet, vojnových sirôtok. Do mnohých obliehaných zón nie je prístup, postrádajú pitnú vodu, elektrinu, niet čo jesť. Kto prežil, okúsil kalváriu tiež chladných – neprívetivých zím.

Kde sa berie v ľuďoch tá guráž viesť dohady o pravosti chemického útoku? Zatiaľ čo na území Sýrie sa „včera, dnes aj zajtra“ bombardovalo a naďalej bombarduje! Vyzerá to akoby sa uctievači #Trumpa, #Putina, #Asada prebudili z letargického spánku, pripravení brániť svoje modly za každú cenu. Kým v Sýrií nariekajú nad svojimi mŕtvymi, svet odmieta vidieť ich slzy, biedu, skrúšenosť a vyčerpanosť.

http://blisty.cz/art/83993.html Podotýkam k linku, že nielen v Aleppe!

Keď vyťahujú úbohé detské telíčka z ruín obydlí niet tam žurnalistov, reportérov zo známych televíznych staníc, aby o tom oboznámili svetovú verejnosť. Ozývajú sa len hlasy zopár odvážnych fotoreportérov, „Lekárov bez hraníc“ no ich svedectvá sú ignorované. (Retušované foto  a pod.).

Pribúdajú prízraky spustošených miest a oblastí. Miestni obyvatelia sú nútení opustiť domovy bez toho aby vedeli, čo ich čaká. Predstava žiť v nejakom stane v zime, v daždi, čakať, že ti milosrdne niekto prinesie jedlo, ošatenie.

V postkomunistických krajinách, sa zámerne vyhýbajú správne označiť problém. „Vymývanie mozgov“ na Facebooku od zopár „chrapúnskych“ médií proti emigrantom a najmä proti islamu úspešne dosiahli svoj zámer. Odmietavý postoj prijať aj dokonca deti z vojnových pásiem, nemá obdoby. Keďže nemajú „onú“ istotu či ich tam fakticky vraždia.

Roztlieskavači, úderníci väčšinou mnohými s falošnými profilmi, tiež za svoju činnosť platení, hravo ovládajú svoje ovečky. Tiež vystupujú aj ako aktivisti, dodávajú príspevky zo zvláštnej dielne, videá. Všetko ostatné nahráva „konšpiráciám sveta“. Mnoho – početní, frustrovaní na vlne „online“, holdujú vybúriť sa zo svojich frustrácií proti ich imaginárnemu nepriateľovi. U nás predsa nestretneš veľa cudzincov, emigrantov? Máme ich len zopár, oproti iným krajinám!

Prečo svetové média a tlač doteraz čušali? Alebo len zámerne zavádzali?

Kto chcel – informácie našiel. Čítam viac – menej taliansku a zahraničnú tlač. Ale aj v niektoré slovenské denníky sa venujú tejto problematike. Minulý rok som sa dočítala, že Turecko stavia múr pozdĺž hranice so Sýriou a k dokončeniu chýba už len zopár km. Bola som zhrozená! Bolo mi jasné, že v tom má prsty EÚ, de facto sa zbavila takto problému. Už dávno sa vyvíjal na Turecko obrovský tlak v ohľade kvôli hysterickým, odmietavým postojom krajín proti-emigrantskej vlny, vyhovárajúc sa sa na strach z teroristov. Úbohí ľudia zablokovaní, aby nemohli ujsť! Aj keď Turecku naopak nemožno vytknúť to čo robí pre utečencov susednej krajiny.

http://hnonline.sk/svet/840199-turci-pred-zia-mur-na-celu-d-zku-syrskych-hranic-utecenci-budu-v-pasci

https://dennikn.sk/minuta/732571/

http://www.topky.sk/cl/11/1395133/Turecko-zacalo-stavat-mur-na-hranici-so-Syriou)

Kým u nás si myslia, že tam existuje alebo existovala vraj „bezletová zóna“, opak je smutnou realitou. Striedali sa v bombardovaní nad hlavami obyvateľov vojenské letectvo Iránu, Ruska a Nato. Skoro každý deň nálety! Trvalo to do konca roka, pokračovalo po novom roku a nielen zo strany Rusov. A na dôvažok sa trápne obviňovali z nedodržania prímeria. Zakaždým zostali po takýchto náletoch obete, najmä ženy, deti.

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/402457-usa-posudzuju-ci-rusko-vyuzivanim-iranskej-zaklade-neporusilo-rezoluciu-osn/

https://svet.sme.sk/c/20244401/usa-popreli-ruske-bombarderi-v-irane-po-misii-v-syrii-sa-vratili-do-ruska.html

Očakávala som od Putina, F. Mogherini a ONU že zabíjanie civilov  a vojnu proti deťom zastavia. Len trápne rokovania pánov v oblekoch bez viditeľných skutkov, zmierniť tragické osudy ľudí na úteku a v emigrantských táboroch.

V obliehaných oblastiach niet prístup humanitných konvojov, volajú zbytočne o pomoc, nemajú čo jesť, chýba všetko, svet ich opustil….